Onder druk van de FIDE heeft de KNSB in de afgelopen Bondsraad het competitiereglement aangescherpt wat betreft de mobiele telefoons. Kort samengevat: je mag tijdens de wedstrijd geen elektronica meer bij je dragen. In een richtlijn worden enkele praktische oplossingen toegestaan.
In het competitiereglement is artikel 20.5 voor volgend seizoen gewijzigd:
20.5 Tijdens de wedstrijd is het een speler verboden om een mobiele telefoon of andere elektronische hulpmiddelen bij zich te dragen. Als geconstateerd wordt dat een speler zo’n apparaat bij zich draagt, dan verliest die speler de partij. Spelers, ook die arriveren nadat de wedstrijd is begonnen, moeten hun mobiele telefoon of andere elektronische communicatiemiddelen direct uitzetten en wegleggen voordat zij de eerste zet doen.
En er is een richtlijn opgenomen voor mobiele telefoons in de speelzaal:
- Verboden is het dragen van een mobiele telefoon op het lichaam, in een jas of tas die wordt meegenomen tijdens een wandeling door de speelzaal of bij bezoek aan het toilet. Een overtreding van deze regel wordt bestraft met het verlies van de partij.
- Toegestaan is het meenemen van een mobiele telefoon tot in de speelzaal mits deze wordt uitgeschakeld bij aanvang van de partij. Deze telefoon mag:
- in een tas of jas bewaard worden naast de speeltafel, of hangende op een stoel.
- afgegeven worden aan een niet-spelende teamleider
- afgegeven worden op een algemene verzamelplaats of kluis voor mobiele telefoons
- op de speeltafel liggen
Hoewel ik computerschaak een warm hart toedraag is het toch wel heel vervelend dat de computers nu zo sterk zijn (en mensen zo gemakkelijk te verleiden zijn) dat deze maatregelen nodig zijn. Maar het is niet anders.
Ik speel geloof ik nog maar een jaartje SGA 😉
Welnu: en indien ik de batterij er uit haal, vervolgens het apparaat in de (broek)zak steek en de batterij afgeef aan de balie, in mijn jas achterlaat of op tafel leg? Heb ik dan op dat moment een mobile telefoon in mijn zak? Een mobile telefoon zonder batterij is immers niet echt meer een mobile telefoon, want hij/zij (wat is het?) is dan niet als zodanig bruikbaar.
Staat daar iets over in in de nieuwe verordening?