PvdW: Huib Vriens – Albert Riemens
door

Een heerlijke verrassing gisteren. Winnen van Albert Riemens, weliswaar doordat hij een tactisch trucje over het hoofd zag, maar des te waardevoller juist omdat ik inmiddels een mooie stelling had opgebouwd en na een zetverwisselingsblunder in de opening allesbehalve ben weggespeeld. Indienen als “Partij van de week” zo kreeg ik mee en tevens de vraag hoe ik het toch had gedaan, per slot van rekening is er sprake van een ratingverschil van 350 punten.

Het ging al aardig de laatste tijd. Bij het Weesper Open [rapid] eindigde ik in december gedeeld 3e. Ta Ta Steel viel tegen maar vorige week werd ik rapidkampioen van het Land van Heusden en Altena. Dit regiotoernooi georganiseerd door mijn nevenclubje aldaar besloeg 3 avonden, was natuurlijk niet zo sterk bezet, maar toch… lekker!

Goed, de partij.

In de opening gaat er iets fout. 6 f3 in combinatie met 7 Pb5 is niet handig. Offeren is niet verstandig, dus ben ik verplicht na 8 … b5 9 Pe2 te spelen. Na een foutloos gespeelde openingsvariant had ik gewoon 9 Pd5 gespeeld, maar in dat geval volgt nu onmiddellijk 9 … Pxe4 met pionverlies. Slaan kan niet want de zwarte dame komt via h4 dodelijk binnen.

We waren het er beiden over eens dat de dameruil [10 …Dxd5 11 Dxd5] wit ten goede kwam. Wit staat gedrukt en moet zijn stukken zo snel mogelijk ontwikkelen. Een ruil kan daarbij helpen.

12 c4 is een bevrijdende zet , ik zag het weer zitten. De kans op een verzwakte isolani was aanwezig, maar ik had, belangrijker, tegenspel zonder direct materiaal in te hoeven leveren. 16 … Pxd5 was een kolfje naar mijn hand. Ik had verwacht dat zwart zich met een rustiger opstelling op de witte pion zou focussen. Nu, echter kan ik 17 Lxe5 spelen en zijn de problemen opgelost. De materiaalverhouding is gelijk, ik zag nog een paar mooie zetten in het verschiet en ik heb het perspectiefrijke loperpaar.

18 Kf2! Hierover ben ik zeer tevreden. De koning staat goed beschermd en controleert samen met de lopers en torens de eerste 3 velden op de e-lijn. Een prima basis voor verdere actie! 20 a4! Bevrijdt de witte loper en ook de h-toren wordt actief. Alles gaat nu meedoen.

23 Bf1 Onder geen beding de witveldige lopers ruilen. Samen zijn de witte lopers sterk, ze kunnen de witte a- en b-pion gaan ondersteunen en tevens de pijlen richten op de zwarte koningsvleugel. Bovendien zijn de zwarte pionnen op de damevleugel “smakelijke hapjes in het verschiet”.

24 …Bb3 was ingecalculeerd. Via torenruil en de val van de beide a-pionnen winnen de witte lopers aan kracht. De partij verloopt naar wens, wel realiseerde ik me na 27 Ba6 dat “als kenmerk van de goede speler” de zwarte b-pion t.o.v. de witte b-pion terrein gewonnen had en dat dat uiteindelijk het verschil zou kunnen maken. Toch vertrouwde ik erop dat de zwarte pion kwetsbaarder was en dus moeilijker te behouden zou zijn.

Op de 28e zet heeft de witte loper meerdere opties: b7, c4, maar ook Lc5! zit in de stelling. Ik besloot echter compact te spelen en gezien mijn sterke tegenstander niet te veel te compliceren, dus Lf1.

33 Td6! De witte stelling speelt zich als vanzelf en er dreigt [Lx Pe6, fxe6, Txe6] pionverlies. Gezien de ongelijke lopers die dan overblijven is een plusremise voor wit minimaal mogelijk en ik was hier niet van plan nog te gaan verliezen. U weet wel, goede tegenstanders maken uiteindelijk toch het verschil, ik realiseerde me dat en was bezig me daartegen mentaal te wapenen. Toch had ik in deze fase ook nog winstmotieven, de zwarte b-pion was zwak en leek me smakelijker dan de f-pion. Ik hoefde mijn plan niet verder uit te denken want zwart hielp een handje: 33 … Rc8?? 34 Rxe6! En zwart geeft op.

Huib Vriens  Vriens, Huib (1751) - Albert Riemens  Riemens, Albert (2104), 2011.03.22

Reactie achterlaten