Hierbij en impressie van onze gewonnen wedstrijd tegen het Probleem.
Probleem geen probleem voor C14
door
Op bord 8 speelde Roel Polak tegen een jeugdige dame.Hij werd kennelijk afgeleid door zoveel vrouwelijk schoon
dat hij in de 8e zet zijn dame verloor. Hij raakte de pion van zijn tegenstander aan alsof hij hem wilde slaan en dat
kon dus alleen met de dame. Helaas is aanraken nu eenmaal zetten en dat was dus pech. Roel gaf in de 18e zet op, nadat ook een loper verloren was gegaan.
Op bord 7 moest ondergetekende het tegen een jeugdlid opnemen met wit. Het liep voor mij prima en ik nam duidelijk positievoordeel. Toen zag hij een penning van zijn dame en toren met mijn loper over het hoofd en dat leverde
mij een hele toren en een paard op. Ik veroverde ook nog een loper en deze winst tegen 3 pionnen was voldoende
voor hem om in de 29e zet op te geven.
Intussen hadden Leneke Visser en Anneke Wiggelendam allebei remise gespeeld en was de situatie om 10.45 nog steeds spannend met 1 gewonnen partij, 1 verloren partij en 2 remises. De vraag was: zal bord 1 winnen, wat gaat zich afspelen op bord 2, zal bord 6 het kunnen afmaken en hoe zal bord 5 zich weren in het eindspel. Wat de remisepartijen betreft later meer.
Bij Mirjam Klijnkramer op bord 6 ging het gelijk op tot de 13e zet. Toen won zij door middel van een paardvork een dame en dat is natuurlijk heerlijk spelen. Maar zij moest het nog wel afmaken en dat deed zij gelukkig. In de 46e zet gaf zij schaak en won een toren en stond 1 dame voor. Waarna wit opgaf.
Jan Timmerman op bord 1 had na de 19e zet 2 pionnen extra in het centrum. Op de 24e zet had Jan 3 aaneengesloten pionnen. Dit moet Jan kunnen winnen voelde ik aan en……. Jan heeft mooi gewonnen. De tegenstander gaf op.
Met Michiel van Eijken op bord 2 bleef de situatie lang in evenwicht. Na 15 zetten was er nog geen stuk geslagen. Op de 24e zet leek de tegenstander (wit) iets meer ontwikkeling te hebben maar zwart kreeg toch meer iniatief en dus kansen. Op de 27e zet kreeg Michiel een kwaliteitsvoordeel; een loper tegen een toren. Het werd een spannende partij. Uiteindelijk toren en paard tegen de koning plus pionnen. Michiel stond ook voor in tijd maar door de spanning deed hij een onreglementaire zet waardoor de tegenstander 2 minuten extra kreeg. Maar Michiel had 26 seconden meer en maakte het mooi af.
Op bord 5 speelde Dick van Dam zijn partij. Hij had een pion meer in het centrum en dat leek gunstig. Maar hij had
veel meer tijd verbruikt dan zijn opponent en kwam in tijdnood. Het voordeel ging verloren en remise was nog
mogelijk geweest maar helaas……….
Nu de remise partijen. De partij van Anneke liep in het begin niet zo goed door een slechte opening. Gelukkig kon zij dat corrigeren. Haar positie was nu goed en zij won een kwaliteit middels een paardvork; toren tegen paard. Toen verloor zij weer een pion. Haar tegenstander had 2 pionnen naast elkaar die dreigden op te rukken. Haar torens en loper stonden passief en hij had een beweeglijk paard. Toen bood hij remise aan en na overleg accepteerde zij dat.
Als laatste de partij van onze onvolprezen captain Leneke. Zij speelde volgens haar best aardig maar gaf een kwaliteit
weg. Haar tegenstander ruilde af en verbeterde zijn positie. En toen bood hij remise aan omdat hij dacht dat Leneke
een kwaliteit terug kon winnen dankzij een vermeende paardvork die onreglementair was. Leneke nam de remise in dankbaarheid aan, het leek wel een kerstgeschenk. Soms is schaken toch een geluksspel.
En zo won dus Caissa 14 van het Probleem 4 met 5 – 3. Een mooiere afsluiting van het jaar was niet denkbaar.