Mat in drie. Er zijn zes mogelijkheden waarvan er vier niet moeilijk te vinden zijn. Ook de sleutelzet ligt voor de hand: e6-e7.
Vervolgens: 1: … g5 2 e8D en 3 De2 mat of 1… Kf3, 2: e8T g5 3: 0-0 mat.
Maar wat wanneer de zwarte koning na het witte e7 naar g2 of g2 wandeld.?
Dan volgt: …. K f3 2: e8T Kg2 3: 0-0-0-0 ….. de ellenlange rokade. Krabbé schreef hier een vertaling van het F.I.D.E. – reglement uit 1971 bij en citeert: De rokade is een verplaatsing in de vereniging met een verplaatsing van een toren, tezamen tellende voor één enkele zet. De rokade moet nauwkeurig worden uitgevoerd: de koning wordt van zijn oorspronkelijke veld verplaatst naar een van de naastgelegen velden van dezelfde kleur. vervolgens wordt de toren in welke richting de koning heeft bewogen geplaatst op het veld dat de koning zojuist heeft overschreden…
Welnu, zowel de koning als de toren zijn in onderhavige stelling niet gespeeld, dus kan de koning op e3 en de toren op e2 worden geplaatst met als resultaat mat.
Een paar jaar later echter toonde de meester van de schaakcuriosa berouw. Immers had hij een paar fundamentele woorden van het reglement onvertaald gelaten; hij had zijn lezers (van schaakbulletin) om de tuin geleid, want er staat namelijk: de koning wordt van zijn oorspronkelijke veld verplaatst naar één van de TWEE naastgelegen velden van dezelfde kleur OP DEZELFDE RIJ.
Maar ondanks dat; het blijft een vermakelijk idee waarmee je een argeloze opponent mee zou kunnen verrassen.
Willem.
Ah, ik had dit net als reactie op jouw mat in 5 genoemd. Was je me voor, Ome Willem!