Beste clubgenoten, bij deze nieuwsbrief nummer 154
De “oudere” speler in de schaakwereld. Pragg, Carlsen, Timman en Kortsjnoj.
Eerder passeerde in dit wekelijkse schrijven de stormachtige opkomst van de inmiddels 18-jarige Indiër Rameshbabu Praggnanandhaa. In Stavanger, Noorwegen, vindt momenteel het Norway Chess Tournament plaats. Hikaru Nakamura leidt de dans van 6 spelers, gevolgd door de Fransman (oorspronkelijk Iran) Alireza Firouzja. Pragg gaf zijn visitekaartje af door hard te winnen van Magnus Carlsen in een mooie aanvalspartij. De afstand tussen Carlsen en de rest wordt weliswaar steeds kleiner, hij is nog immer de sterkste speler. Carlsen is 33 jaar echter wordt flink gezaagd aan zijn stoelpoten, het is knap dat hij zich weet te handhaven, Garry Kasparov wist het 20 jaar vol te houden op de top van de apenrots, of Carlsen dat volhoudt valt te betwijfelen. Is een dertiger nu al “ouder” in de schaakwereld? Als jonge dertiger was Jan Timman nummer 2 van de wereld in 1982. Jan is blijven schaken, naast het vele schrijven en componeren, en speelt nog zeer regelmatig op de topborden van Wageningen in de 1e klasse. Met 7 uit 8 in het afgelopen seizoen, TPR 2537, laat hij zien dat zijn huidige rating van 2515 passend is, een zeer fraaie rating voor een zeventiger. Binnenkort zal Jan, sinds lange tijd, weer deelnemen aan het NK, benieuwd hoe dat zal verlopen. Persoonlijk ben ik nog immer onder de indruk van, mogelijk tot vermoedelijk “de beste senior ooit” (met concurrentie van Emanuel Lasker die als 50er en hoge 60er nog zeer fraaie resultaten haalde in toernooien tegen de wereldtop), Viktor Kortsjnoj. Ik had de eer hem kort te ontmoeten tijdens het Corus schaaktoernooi in 2000 en wat straalde hij een energie uit. Met zijn 68 jaar (Timman is 72) en rating van 2659 (!) was Kortjsnoj nog altijd een schaker die sterk genoeg was om op dit hoge podium te worden uitgenodigd. Kortsjnoj is uniek, het vereist een bijzonder hoog motivatie- en energieniveau, en complete toewijding, om zo lang op dit hoge niveau actief te blijven. Kortom, ook voor de ouder wordende schaker in onze vereniging is er hoop, met de juiste focus kun je je ambities waar maken!
SGA rapidcompetitie
Voor C1 (Hoofdklasse) verliep de 2e ronde bij VAS wat minder soepel dan het uitje in Uithoorn. Taaie wedstrijden waarin werd verloren van VAS en 2 x nipt gewonnen van Zukertort en Amsterdam-West. Echter, andere teams hebben het ook zwaar en C1 leidt met 0,5 punt voorsprong op VAS. Arno Bezemer is topscoorder met 5 uit 6 op het 1e bord. In dezelfde klasse draait C2 ook goed mee met een 3e plaats. C2 won 2 keer en ging tevens onderuit tegen VAS, blijkbaar onze angstgegner. Enrico Vroombout is topscoorder met 4.5/6. zie https://www.sgaschaken.nl/competitie/rapidcompetitie/rapidcompetitie-hoofdklasse/
In de 1e klasse gaat het niet best met C3, het team staat onderaan met 7.5 bordpunt in 6 wedstrijden. Blijkbaar is de fut eruit na het recente kampioenschap. In de 2e klasse doen C4 en C5 het niet veel beter met de 11e en 12e plaats van 12 teams. Wat zou er aan de hand zijn? Toeval, gaat het vooral om de gezelligheid (ook belangrijk!) of zitten de Caissanen met hun gedachten reeds met een lekker biertje aan de Spaanse playa’ s? Dit voorjaar blijkt de warmste en natste ooit te zijn, ik kan me voorstellen dat je dan andere gedachten krijgt achter het schaakbord. Wellicht meedoen aan een toernooi in het Zuiden van Europa? Dichterbij zijn het Science Park en HZ Vlissingen Toernooi natuurlijk ook interessante mogelijkheden voor de ambitieuze zomerschaker. Er zijn altijd meerdere Caissanen die meedoen.
In de 3e klasse tenslotte wat beters te melden. C6 staat fier bovenaan met 3 punten los van MSK (Muider Schaakkring, ik moest het even opzoeken). Helaas staat C7 onderaan. Bij C6 is Godard Strengers de grote gangmaker met 5 uit 6, Florian Willemsen scoort ook netjes met 4.5 uit 6. Veel succes met de rest van het toernooi! Na 3 ronden is er een finale met de beste 4 teams in de eindronde.
Interne rapidcompetitie
Helaas heb ik geen informatie hierover, hopelijk volgende week meer nieuws.
Zien we je dinsdag weer?
Planning komende tijd
– Interne rapidcompetitie- 4 juni en verder
– Vervolg matches groepswinnaars om het kampioenschap – 4 juni en verder
– SGA rapidcompetitie – 4 juni
– Science Park toernooi Amsterdam – start 13 juli
– NK snelschaken voor clubteams – 13 juli
– Vlissingen HZ toernooi – start 3 augustus
Thank you Albert!