Nieuwjaarsborrel smaakt naar meer
door
De nieuwjaarsborrel van Caissa is na een gering aantal keren een evenement geworden waar met spanning naar uit wordt gezien. Ook dit jaar had voorzitter en vinoloog Peter van der Vlis een onberispelijke Prosecco geselecteerd waarmee het nieuwe jaar feestelijk werd ingeluid. Helaas was hij niet helemaal bij stem, maar dit was geen bezwaar voor het uitbrengen van een toost. Het gaat goed met de vereniging, de interne competitie verloopt boeiend en er werd zelfs gerefereerd aan eventuele kampioenschappen in het nieuwe jaar. Dat wordt, tussen haakjes, overigens wel eens tijd!

Neo-Caissaan Dimitri Reinderman liet na de toast zijn winstpartij zien tegen Rustam Kasimdzhanov uit het Hoogovenstoernooi van 1998. Dimitri speelde toen in de B-groep en scoorde zijn eerste grootmeesterresultaat. Het was een mooi gevecht waarin een ogenschijnlijk ongevaarlijke ver opgerukte vrijpion op de a-lijn de aanleiding vormde voor een reeks prikkelende zetten (“een kwestie van bezighouden”), waarmee uiteindelijk de witte koning werd mat gezet. En passant toonde Dimitri enkele varianten waaruit bleek dat ook op het hoogste niveau men zich wel eens vergist. Een schrale troost voor de minder getalenteerden!

Na een nieuwe verfrissing liet Jan van der Pouw een compositie zien waarin een episode uit de Europese geschiedenis werd verbeeld. Napoleon was de Berezina (de witte diagonaal) overgetrokken tot ver in Rusland en werd vervolgens door twee paarden hardhandig teruggedreven naar zijn paleis waar hij via een simpele koningszet werd matgezet.

Peter van der Vlis, voorzitter en oenoloog vinoloog

Ook Enrico Vroombout schonk in zijn voordracht aandacht aan de geschiedenis. Wie was de eerste Nederlandse grootmeester die een wereldkampioen versloeg? Dat was Max Euwe die in 1934 van Aljechin won. Toch toonde hij een partij die 44 jaar later werd gespeeld. Het was de partij Jan Timman – Anatoli Karpov die in 1978 in Bugojno werd gespeeld. Interessant was dat Enrico op zet 28 met een frappante verbetering voor wit kwam, daarmee zou overigens de einduitslag dezelfde zijn geweest: 1-0 voor Timman.

De avond eindigde in een aangename chaos. Handen werden geschud, glazen geheven en terwijl een aantal heren, die we gerust schaakjunkies mogen noemen, elkaar verwoed met gevelde lans te lijf gingen, bespraken aan de bar een aantal Caissanen luidruchtig de voors en tegens van het Albintegengambiet; werd het gedrag van de mug belicht en werd zelfs op een gegeven moment het Friese volkslied aangeheven. Dit alles overgoten met de klaterende lach van Debby.

Aangetekend moet nog worden dat René Pijlman op deze avond de materiaalcommissie aangenaam verraste met een puik printertje. We kunnen dus in 2019 vol vertrouwen een goed verloop van het kwetsbare indelingsproces tegemoet zien.

  1. Peter van der Vlis

    Peter van der Vlis zei op :

    Leuk stuk Tony. Het was wat mij betreft een geslaagde avond, met dank aan de bijdragen van Dimitri, Jan en Enrico. Kleine correctie: ik ben vinoloog, geen oenoloog. Verschil is dat een oenoloog verstand heeft van wijn maken. Als vinoloog heb ik enkel verstand van wijn drinken!

  2. Tony Lith

    Tony Lith zei op :

    Oei! Foutje… nou ja, goed voorbeeld doet goed volgen!

  3. Ti de Jong

    Ti de Jong zei op :

    Wat jammer dat ik het Friese volkslied gemist heb! Als echte Friezin had ik hier natuurlijk bij moeten zijn😜

Reactie achterlaten